Cam Elyaf Dokuma Nedir ?

/Cam Elyaf Dokuma Nedir ?

Cam Elyaf Dokuma Nedir ?

CAM ELYAF DOKUMA NEDİR?

Cam elyaf ilk bakışta ter türlü hava ve iklim koşulunda kullanmaya uygun, ince cam taneciklerinden üretilen bir madde olarak tanımlanabilir. Ancak istenilen ve ihtiyaç duyulan özelliklerde bir cam elyaf elde edilebilmesi için çeşitli hammaddeler gerekmektedir.

Diğer bir anlatımla Cam Elyaf Dokuma yaygın olarak silis kum, kireçtaşı, asitrobik, alüminyum ve magnezyum gibi maddelerle karıştırılan ve çeşitli üretim aşamalarından geçirilen, çok ince cam telciklerinden elde edilen kompozit bir maddedir.

CAM ELYAF DOKUMA NASIL YAPILIR?

Türkiye’de ve dünyadaki savunma, uzak ve havacılık alanındaki gelişmeler cam elyaf dokumaya olan ilgiyi ve ihtiyacı arttırmıştır. Bu ilginin temelinde ise cam elyaf dokumanın düşük maliyetli, hafif ve yüksek mukavemetli olması yer almaktadır.

Taycan Dokuma tarafından Kocaeli’nin Başiskele ilçesindeki üretim tesislerinde, günlük ihtiyacı karşılayacak şekilde tam kapasite ile yapılan cam elyaf dokuma üretimleri çeşitli aşamalardan geçmektedir.

Kalker, soda külü, boraks, feldispat, nefelin siyenit, manyezit ve kaolin kil gibi mineral ve çeşitli kimyasallarla da elde edilebilen cam elyafta, cam oluşturucu olarak silika kumu kullanılmaktadır. Ergime sıcaklığını düşürmek için soda külü ve kalker; kimyasal direnci arttırmak için boraks tercih edilmektedir.

Cam elyaf, Taycan Dokuma tesislerinde çeşitli mineral ve kimyasalların karışımı ile elde edilen eritilmiş camın küçük deliklerden geçirilmesi ve daha sonra sertleştirilmesi sonucunda elde edilmektedir.

Üretiminde kullanılan hammaddelerin miktarına ve karışımına dikkat edilmesi, ürünün istenilen özelliklerde olmasında çok önemli bir etkendir. Miktar ve karışım elde edildikten sonra erime için fırınlama işlemine geçilmektedir. Erimiş camda akışın prüzsüz ve sabit olması, camın lif haline gelmesi için önemlidir. Bunun için de fırın sıcaklığına dikkat edilmesi ve yaklaşık 1400 derece seviyesinde olması gerekmektedir.

Eriyen cam şekillendirme ekipmanına yönlendirildikten sonra ürünün türüne bağlı olarak, lifleri oluşturmak için çeşitli işlemlerden geçirilir.

2021-04-06T16:36:59+03:00

Leave A Comment